Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Flashmob: Carl Orff - Carmina Burana (Bécs)

zene flashmob produkcióNagyon szeretem Carl Orff Carmina Burana c. művét. 1997-ben egy évfolyamtársamnak köszönhetően lehetőségem volt csatlakozni ahhoz a kórushoz, amely a zeneművet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon adta elő. A szöveget helyenként már elfelejtettem, de a dallam a mai napig megvan a fejemben.

A Volksoper Wien tagjai a bécsi Westbahnhofon (=nyugati pályaudvar) tartottak egy ötletes flashmobot. A művet kicsit átformálták (a sorrenden változtattak, illetve az O Fortuna c. tétel egy része is hiányzik), de szerintem a nézők/hallgatóság többsége ezt észre sem vette, az élményen pedig nem csökkent.

Carl Orff érdeklődése a középkor iránt igen jellemző volt. A Carmina Burana alapjául szolgáló 13. századi latin-német-francia nyelvű gyűjteményt a bajorországi Benediktbeuren kolostorában találták meg 1803-ban. A zeneszerző 935-36-ban ennek a versgyűjteménynek a szemelvényeire komponálta kantátáját, amit 1937. június 8-án Frankfurtban.

0 Tovább

Nosztalgia szerda: Live and let die - Paul McCartney vs. Guns N' Roses

Én magam nem tudom eldönteni, hogy melyik verzió tetszik jobban, annyira ütős mind: az 1973-as James Bond film főcímzenéje ("Élni és halni hagyni"), a koncert változat 2009-ből vagy a Guns N' Roses feldolgozása 1991-ből. Főleg a koncert változat alapján jutottam arra, hogy sosem gondoltam volna Paul McCartney-ról, hogy egyfajta rokker ő.

Filmzene:

0 Tovább

Flashmob egy Kodály-művel

Én mindig meghatódom, amikor végignézem a 2013-as Ars Sacra Fesztivál nyitányaként rendezett flashmobról készült videót. A kórus Kodály Zoltán Esti dal c. művét (eredeti címe: Esti ima) adta elő.

0 Tovább

A 84 éves Ray Jessel és az ő dala

Az America's Got Talent 2014-es évadában tűnt fel a 84 éves Ray Jessel. Egy meglett korú, bajuszos, középen kopasz, egyébként dús fehér hajú bácsi, aki énekes produkcióval érkezett. Viccelődött, majd az elektromos zongorához ült. Nehézséget okozott kissé a mikrofon állványra helyezése, de kis technikai segítség után ebből is viccet csinált: "És második dalként szeretném (eljátszani)..." Kellemesen indult a dal...

A videót 1:25-től érdemes nézni:

Íme a dalszöveg angol nyelven és (gyors) magyar fordítással:

0 Tovább

Nosztalgia szerda: Led Zeppelin - Stairway to heaven

2012-ben a Stairway to heaven feldolgozásával tisztelgett több zenész és énekes a Led Zeppelin előtt, amikor az együttes megkapta a The Kennedy Center Honors kitüntetést. A produkcióban részt vett például az együttes 1980-ban elhunyt dobosának, John Bonhamnek a fia, Jason Bonham, valamint az amerikai rock együttes, a Heart tagjai, Ann és Nancy Wilson.

A The Kennedy Center Honors keretén belül 1978 óta évente  tüntetik ki azokat az előadóművészeket, akik életművükkel hozzájárultak az amerikai kultúrához; még akkor is, ha maguk nem amerikaiak. Minden év decemberében egy gála keretében tisztelegnek a művészek előtt a Kennedy Center Operaházban, melyen rengeteg híresség vesz részt.

Az esemény a kezdetektől a CBS-en látható, bár ez az egyike azon díjátadóknak, amiket nem élőben közvetítenek. A csatorna karácsony után szokta leadni a megvágott felvételt.

Az alábbi videón a dal magyar fordítással hallgatható/olvasható:

2012-ben kitüntetettek:

Buddy Guy, Dustin Hoffman, Led Zeppelin (John Paul Jones, Jimmy Page and Robert Plant), David Letterman és Natalia Makarova

Bővebben az eseményről: Wikipedia - Kennedy Center Honors

0 Tovább

Most aztán megmutatom...

blogavatar

Most aztán megmutatom... azokat a videókat, amelyekre szívesen felhívnám mások figyelmét, mert meghökkentettek, megnevettettek, elérzékenyítettek, elgondolkodtattak...

Utolsó kommentek