Az America's Got Talent 2014-es évadában tűnt fel a 84 éves Ray Jessel. Egy meglett korú, bajuszos, középen kopasz, egyébként dús fehér hajú bácsi, aki énekes produkcióval érkezett. Viccelődött, majd az elektromos zongorához ült. Nehézséget okozott kissé a mikrofon állványra helyezése, de kis technikai segítség után ebből is viccet csinált: "És második dalként szeretném (eljátszani)..." Kellemesen indult a dal...

A videót 1:25-től érdemes nézni:

Íme a dalszöveg angol nyelven és (gyors) magyar fordítással:

 

zene megnevettető produkció

A videómegosztón tovább keresgélve több dalát is megtaláltam. A szövegek alapján a Jóbarátok Phoebe-je jutott eszembe, akik nem hagyományos módon énekel a gyerekeknek. Olyan gyerekdalokat ír és ad elő nekik, amik az igazságot mutatják be. Ray Jessel az idősödésről és egyéb életből vett eseményekről énekelt ironikus módon.

Ray Jessel - a videó alapján talán meglepő módon - élete nagy részét a szórakoztatóiparban töltötte. Sajnos már nincs köztünk, mert 2015. július 17-én elhunyt. 1929-ben született Cardiffban és a welszi University of Walesen szerzett zenei diplomát. Egy éves ösztöndíjjal Párizsban tanult, majd 26 évesen családjával Kanadába költözött. A CBC Radionál és a CBC Televisionnél kezdett hangszerelői és zeneszerzői karriert. Ott ismerkedett meg dalíró partnerével, a kanadai zongoristával, Marian Grudeffel. Nagy áttörésük a Baker Street volt, ami egy 1964-es Broadway musical. Ray Jessel több zenei hírességgel is dolgozott (pl. Louis Armstrong), és partnerével újabb darabokat is írtak, ám már kevesebb sikerrel. Hollywoodba költözött, ahol elismert lett musiceleivel és vicces jeleneteivel. 1977-1980 között ő volt a Szerelmhajó (The Love Boat) dramaturgja. Sok más műsorban és sorozatban is dolgozott. Ennyi minden után talán furcsa, de 2002-ben, már 72 évesen volt az első előadása. (Még több életrajzi információ: Wikipédia, IMDB).

További videók (angolul tudók előnyben):

Ray Jessel - Short Term Memory Loss Blues (2010)

Ray Jessel - What She's Got (2013; a tehetségkutatóban előadottnál hosszabb verzió)

Ray Jessel - Identity theft (2014)

Ray Jessel - Easier Said than Done (2014)