Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nosztalgia szerda: Szállj fel szabad madár (István, a király)

Nosztalgia szerda

Nem tudom, mit kéne írnom, hogy felvezessem ezt a videót, hoszen az István, a király egy igazán népszerű mű. A rockoperából nehéz kiemelni egyet a jobbnál jobb dalok közül... így csak annyit mondok, jöjjön Koppány egyik dala, Vikidál Gyula előadásában.

0 Tovább

Nosztalgia szerda: Gyémánt 

A Kimnowak együttes Gyémánt c. számát (1996) választottam a mai napra... a Budapest Voices előadásában. ez egy igazán gyönyörű feldolgozás lett! Szerintem a legjobb, ha valaki először csak meghallgatja a dalt, de véletlenül sem nézi a videóklippet. Nagyon kellemes, megható, lágy a dallam. Aztán EXTRA hatásként jöhet a klip is!

Kimnowak: Gyémánt (eredeti videóklip):

0 Tovább

Nosztalgia szerda: Billy Joel - We didn't started the fire

zene Nosztalgia szerda

Eltérő információkat olvastam, hallottam ennek a dalnak a keletkezéséről. Mindegyik avval indul, hogy Billy Joel nagyon szereti a történelmet... Az egyik változat szerint, amit a rádióban hallottam, a zenész saját fiának állított össze egy listát az 1949-1989 közötti fontosabb eseményekről, személyekről. (1949-ben született Billy Joel.) Egy másik történet szerint a stúdióban épp felvételeket készítettek, amikor a 21 évessé váló Sean Lennon (John Lennon és Yoko Ono fia) arról panaszkodott, hogy milyen rossz 21 évesnek lenni. Ekkor elkezdődött egy beszélgetés, mely odáig ment, hogy a fiatal szerint Billy Joel fiatal korában, az 1950-es években nem történt semmi. Erre válaszul írta meg a dalt (a linkre kattintva a dalszöveg először angolul, majd magyarul olvasható).

Maga a videóklip is nagyon érdekes. Egy középosztálybeli fehér családot követ végig az 1940-es évektől az 1980-as évek végéig, amint valóra váltják az amerikai álmot: otthon , karrier, gyerekek. A refrénnél megjelenik Billy Joel is egy tűzfal előtt, ami idővel felemészt egy-egy fontos történelmi eseményt megörökítő képet, mint pl. a Lee Harvey Oswald elleni merénylet,  Nguyễn Văn Lém (a vietnami Nemzeti Felszabadítási Front vezetőjének) 1968. február 1-jén történt kivégzése.

Figyelem, az 1956-os forradalom is bekerült a dalba... szimplán Budapest említésével (1:20-21-kor érdemes extrán figyelni): 

0 Tovább

Nosztalgia szerda: Cherry Coke reklámzenéje

zene Nosztalgia szerdaElég nagy sláger volt ez egykoron... Cherokee

0 Tovább

Nosztalgia szerda: Led Zeppelin - Stairway to heaven

2012-ben a Stairway to heaven feldolgozásával tisztelgett több zenész és énekes a Led Zeppelin előtt, amikor az együttes megkapta a The Kennedy Center Honors kitüntetést. A produkcióban részt vett például az együttes 1980-ban elhunyt dobosának, John Bonhamnek a fia, Jason Bonham, valamint az amerikai rock együttes, a Heart tagjai, Ann és Nancy Wilson.

A The Kennedy Center Honors keretén belül 1978 óta évente  tüntetik ki azokat az előadóművészeket, akik életművükkel hozzájárultak az amerikai kultúrához; még akkor is, ha maguk nem amerikaiak. Minden év decemberében egy gála keretében tisztelegnek a művészek előtt a Kennedy Center Operaházban, melyen rengeteg híresség vesz részt.

Az esemény a kezdetektől a CBS-en látható, bár ez az egyike azon díjátadóknak, amiket nem élőben közvetítenek. A csatorna karácsony után szokta leadni a megvágott felvételt.

Az alábbi videón a dal magyar fordítással hallgatható/olvasható:

2012-ben kitüntetettek:

Buddy Guy, Dustin Hoffman, Led Zeppelin (John Paul Jones, Jimmy Page and Robert Plant), David Letterman és Natalia Makarova

Bővebben az eseményről: Wikipedia - Kennedy Center Honors

0 Tovább

Most aztán megmutatom...

blogavatar

Most aztán megmutatom... azokat a videókat, amelyekre szívesen felhívnám mások figyelmét, mert meghökkentettek, megnevettettek, elérzékenyítettek, elgondolkodtattak...

Utolsó kommentek